Album van de Maand Mei

Album van de Maand Mei

De Nederlandse rapper Donnie is opgegroeid met het levenslied, dat hem door zijn oma met de paplepel werd ingegoten. Zij was dan ook de grootste inspiratiebron voor het produceren van het album De Kibbelingsound dat in zijn geheel gewijd is aan dit oer-Hollands fenomeen. Een perfecte reden om het recenseren te koppelen aan een ander oer-Hollands fenomeen, de Koningsdag. De koelkast gevuld met een paar biertjes, de frituurpan klaar gezet, kaas en worst gesneden en een oranje strikje om. Kom maar op met dat album.

In samenwerkingsverband bevat De Kibbelingsound een grote line-up van zeer bekende vertegenwoordigers van dat levenslied. Frans Duijts, Mart Hoogkamer, René Froger, Gerard Joling, Peter Beense, Wolter Kroes, René Karst, Jan Smit, De Toppers, Tino Martin en Wesly Bronkhorst vullen de plaat. Met de toevoegingen van Donnie’s rapkwaliteiten had De Kibbelingsound een levenslied 2.0 kunnen worden, maar gezien de platte en droge humor is het meer een ‘gooi je maar vol met alcohol’ album. Het wekt in elk geval de indruk dat er behoorlijk wat is genuttigd tijdens de opnames. Toch is de naar de Palingsound verwijzende parodistische titel van het album wel leuk bedacht en wordt er hier en daar ook wel leuk met de teksten gespeeld. Met name in de hit Bon Gepakt. De openingssong samen met René Froger is een duidelijke middelvinger naar de handhavers in het verkeer en een ode aan het leven. ‘Ik heb die bon gepakt/ Ik heb de mooiste op het feestje op d’r mond gepakt/ Ik heb alle mooie dingen in het leven gepakt’, met andere woorden, f*** oom agent,  doe waar je zin in hebt en geniet van het leven. Het is ook gelijk de leukste song op De Kibbelingsound.

Samen met René Karst wordt er vervolgens in het vrolijke Kurkentrekker een (Griekse) schoonheid uitgenodigd, waarbij een lekker wijntje onvermijdelijk is, maar dan moet je zo’n fles wel open kunnen maken. De muziek is gebaseerd op de Griekse Zirtaki.

Voor Bieber van de Kroeg lijkt een sample te zijn geleend van Dolly Parton’s Jolene. De Biebers zijn in dit geval de nachtbrakers Donnie en Mart Hoogkamer, die maar wat graag lang doorgaan met feestvieren. Uiteraard komt daar ook alcohol aan te pas. Bij overmatig gebruik daarvan zie je volgens Donnie en Peter Beense dubbel en ben je dus Nooit Alleen. In deze song wordt dankbaar gebruik gemaakt van de beroemde Avici-sound. Het feest wordt in Borrelplank samen met Gerard Joling compleet gemaakt met de onmisbare hapjes..

Het feest is dan in volle gang. Helaas daalt daar ook het niveau voor het restant liedjes. Het merendeel gaat over feestvieren en drank. Ergens halverwege komen we Donnie en Frans Duijts nog tegen met de song Frans Duits, een woordspeling die laatstgenoemde waarschijnlijk al zijn hele carrière achtervolgt. Een zelfde gedachte kan geplaatst worden bij het nummer Wolter Cruise, samen met, je raadt het al, Wolter Kroes. René Froger begint een beetje opdringerig te worden. Hij komt maar liefst drie keer terug in Dat Kan Je Niet Kopen, Jerrycan en in de song Toppie samen met de Toppers. Dan heb je nog de nummers Vanavond (Uit M’n Bol) met Kriss Kross Amsterdam en Tino Martin, Koffie of Thee met Frans Duijts, Niet Denken Maar Tanken met Jan Smit en tot slot mag Wesly Bronkhorst de uitsmijter voor zijn rekening nemen. Half Zes: . hoog tijd om de deuren te sluiten. Ineens realiseer je je dat Frans Bauer niet op het feest is geweest. Gelukkig maar voor hem, want het begon een beetje oppervlakkig te worden.

Bovendien heeft De Kibbelingsound voor een bonkende koppijn gezorgd. Een kater al voordat je in je bed ligt, da’s niet best, maar goed, het was gezellig. We hebben in elk geval lekker plat plezier gemaakt. Het enige raadsel wat dan nog dwars zit is waarom het album niet een week eerder is gelanceerd? Gezien het hoge feestgehalte van de muziek,  zou het in aanloop naar Koningsdag perfect hebben gepast in de sfeer van de volle kroegen gevuld met de oranje gekleurde feestgangers. Nou ja, hier heeft het deze dag in elk geval oranje gekleurd. Maar het was wel een eenmalig feestje.